LekArt 2018

Date: 27/09/2018 - 30/09/2018
Location: Culemborg
Artwork: Music Forest

In drie edities onderzoekt LekArt het thema Gedeelde Grond. Delen is een constante uitdaging in iedere samenleving, op zowel grote als kleine schaal. Niet willen delen is een belangrijke reden in het ontstaan van politieke conflicten binnen en tussen samenlevingen. Toch leven we allemaal samen, op gedeelde grond, zowel fysiek als virtueel. De bereidheid om te delen is daarbij van cruciaal belang. Maar wat delen we precies wel of niet? Delen we hetzelfde verhaal of is het verhaal van de ander voor jou niet herkenbaar? Is onze openbare ruimte echt voor iedereen? En wie of wat laten we toe in onze privéruimte?

In 2018 stelt curator Maartje Berendsen de vraag: (On)gegrond – feit of fictie? Wat is jouw verhaal? In de huidige samenleving wordt de vraag naar het ‘andere verhaal’, naar de achterkant van de ‘officiële’ geschiedenis, naar de verdrongen en verdoezelde verhalen steeds indringender gesteld. Zo wordt het steeds duidelijker dat we om het volledige verhaal te horen ruimte moeten maken om te luisteren naar die andere verhalen. Om tot een inclusieve samenleving te komen waarvan iedereen een essentieel, onmisbaar onderdeel is, is het nodig om ieders verhaal te kunnen zien en begrijpen. Daarom besteedt LekArt op deze ‘historische grond’ aandacht aan die andere stemmen. Stemmen die op hun beurt feiten en fictie vertellen.

(On)gegrond: feit of fictie?
Niet alleen ten aanzien van onze historie, maar ook wat betreft de actualiteit wordt het steeds moeilijker feit en fictie te onderscheiden en te bepalen wat we wel of niet moeten geloven. De media zijn vervuild met fake newsen zogenaamde waarheden staan soms recht tegenover elkaar. Kunnen we nog wel vertrouwen op onze eigen perceptie wanneer onze Facebook-tijdlijn enkel gevoed wordt met berichten die ons eigen wereldbeeld bevestigen? Krijgen we – levend in onze informatie bubble– het andere verhaal nog wel te zien?

Ontdek jouw verhaal tijdens LekArt 2018! Laat je verrassen, verwonderen en raken door kunst. Welkom in Culemborg!

Sign up for our Newsletter

Sign up for Jonas Vorwerk List
* = required field