Lichthouders

Lichthouders

Year: 2017
Specifications: RGB Addressable LEDS, Led controllers, Speakers
Client: Philips Lighting, Foederer and Glow
Music and Sound design: Walvisnest
Audio production: Hoevenaars
Scaffolding: Gigant
Exhibitions: Article in “De Ingenieur” Glow 2017

This installation acts as a highly intuitive apparatus that allows anyone to experience loop-based musical compositions. As it were Loops pay a tribute to the music lab of the 50’s and 60’s where experimentation with analogue magnetic tapes built the ground for modern music making. Vorwerk’s lab, however, is not an enclosed studio full of experts. It is out in the open, anywhere in the public space.

Audio loops are, just like sequencers and synthesisers, the main ingredients for todays electronic music.

The light artwork “Lichthouders” was based on the gasholders, formerly located on the NRE site in Eindhoven, in the shape of large, round storage spaces. Round, metal constructions of light elements placed on top of their historical ‘footprints’. These circulair elements display sound loops.
The concept of using sound loops and making them visible is inspired by the sound experiments done by Philips in the 60’s by artists like Dick Raaijmakers. We created three “Lichthouders”, two with a diameter of 15 meters and one with a diameter of 21 meters, all have the same 3 meters height. Each object contains several hundreds of led pixels.
Every circle contains several audio loops and play in random order but within their sound composition. The audio loops are in sync with light animations so the movement and sound is directly visible. Using a circulair 6 speakers setup, the sounds are all moving around the public, creating a spacial hearing.

The aim is to connect people in the real work, in this time, in this place and create a unique experience.

Its simple and elegant form together with vibrant light animations create a corresponding visual reflection of the soundscape lab created by the computer algorithm, and form an unusual audio-visual spectacle.

Jonas Vorwerk won the Foederer Talent Award for which he competed against 150 artists who send in their concept.  On Monday June 26th 2017, the 9 nominees presented their ideas to the jury consisting of Ronald Ramakers (director of GLOW), Tom Weerts (Head of Technical Production GLOW), Frank van der Vloed (CEO Philips Lighting Benelux), Petra Hulst (architectural lighting designer at Philips Lighting), Elcke van Gorkum, (winner FTA 2016), Johan Daams (CEO Crowe Horwath Foederer) and Rob Schoonen (Art Editor Eindhovens Dagblad).

Header photo by Bart van Overbeeke Fotografie
Photo’s and video shots by Aad Hoogendoorn
Video filmed and edit by Dominic van Buul

This work could be seen at

Article in “De Ingenieur”
Glow 2017

Sign up for our Newsletter

Sign up for Jonas Vorwerk List
* = required field